top of page
Caută

Origami Q&A

Origami (ori = a plia + kami =hartie) a devenit un cuvant universal. El poate fi gasit si in DEX online.

Au trecut mai bine de 8 ani de cand am facut primul atelier de origami in Romania. Astazi as dori sa-mi pun singura intrebari & raspunsuri legate de origami pentru a putea afla mai bine cum privesc eu origami si cum desfasura atelierul meu de origami.


Q: Ce este origami?

A: Origami este o hartie patrata ce se transforma intr-un obiect fara sa folosim nici lipici nici foarfeca. Acest obiect poate fi folosit pentru viata de zi cu zi, ca o arta sau un joc. Origami este o arta, un joc si matematica. Da! putem invata 3 materii dintr-o data.


Q: Ce ne ajuta origami in viata noastra?

A: Pentru copii : cresterea increderii in tine. pliind hartie dezvolta creativitate, imaginatie si de asemenea mai multe linii /indoiri facute pe hartie pana la realizarea unor modele ajuta prinderea intelegerii logice.

Pentru adulti : dupa workshop-uri avute cu ei origami ii ajuta cumva sa le aminteasca de ceva ce au uita de mult. Dar si o bucurie pentru o noua descoperire de distractie.


Q: Se gaseste origami in Romania?

A: Da, sigur. De obicei la magazinele de articole pentru pictura dar si pe net, precum eMag, Carturesti, Hornbach, Libristo. Se gasesc mai multe dimensiuni de origami insa eu folosesc dimensiunea standard din Japonia de 15x15cm. Mi se pare ca din aceasta marime ies obiectele dragute si frumoase. Pentru incepatori recomand sa luati greutatea hartiei de 70GSM (g/m2).


Q: Se poate invata pe youtube?

A: Desigur! Si eu invat de pe youtube. Se gasesc mai multe tutoriale pentru fiecare model in parte. Important este sa gasesti un tutorial potrivit pentru tine.

Daca doriti sa iasa obiectul respectiv frumos sa fiti atent la explicatia fiecarei indoiri si va uitati foarte bine miscarea plierii persoanei respective de pe ecran.


Q: Se poate invata origami fara profesor?

A: Desigur! Origami este creeat sa joci toata lumea. Daca ai rabdare vei reusi orice model dorit. Important este sa nu o sa renunti. Se vede progresul fiecare zi trece si acest progres se transforma intr-o bucurie care te motiveaza in continuare sa mearga pe mai departe.


Q: Cine organizeaza atelier origami in Romania?

A: Din ce in ce mai multe organizatii au inceput sa includa atelier de origami incadrul evenimentelor lor ca si o activitate de relaxare, distractie sau educationala. Eu activez ca instructor invitat. Deplasez oriunde in Romania la cerere si sa desfasurez un workshop.

Pe aceasta cale as dori sa scriu si despre Brian, unul dintre cei mai talentati origamisti si unul dintre cei mai buni instructori de origami pe care ii cunosc ofera un atelier de origami atat pentru public larg cat si pentru evenimente private. Mentionez ca Brian activeaza tot ca instructor invitat. Daca doriti sa-l invitati pe el in calitate de instructor de origami la evenimentele dvs sau doriti sa aflati mai multe despre el va rog sa vizitati pe pagina lui de Instagram, Brianchesauan. Si eu il urmaresc pe pagina lui si invat multe lucruri. Va recomand cu caldura!


Q: Ce modele de origami realizez la atelierul meu de origami?

A: Cand primesc o solicitare intreb despre timp alocat, participantii (copii, adulti sau copii+adulti) si scop (relaxsare, educatie etc). Dupa aceea pregatesc cateva modele ca sa pot discuta mai multe detalii impreuna cu organizatorii.

Modele de succes la atelierul meu : cutiuta/punguta, broasca, balon/minge, o jucarie anti-stress, suport telefon mobil, cocor si cred ca cel mai mare succes este o rama foto si eu scriu numele realizatorului acestei rame foto in japoneza pe ea.

Vreau sa va spun ca ce ii place copiilor ii place si adultilor. Unii adulti se gandesc ca origami este pentru copii. Dar odata participa ei la atelier pasioneaza mai mult decat copii. Origami magic! Origami ii atrage pe toti si sa-i impinga in lumea origami-lor!


Q: Cati participanti intr-un atelier si varsta minima de participare?

A: La atelierul meu de obicei ii solicit organizatorului max. 20 persoane/atelier si sa aiba min. 8 ani. Daca sunt mai mult de 20 persoane angajez un ajutor/asistent.


Q: Ce hartie origami folosesc pentru atelierul meu?

A: In principiu Folosesc origami importat din Japonia. Dar mai procur si de la magazine din Romania sau de pe net. La atelier lucrez multe ori cu incepatorii si sa pregatesc hartie origami sa fie usor de moderat pentru fiecare model in parte pentru copii si oameni incepatori .

Insa la realitate le recomand hartie origami potrivit pentru fiecare model in parte dar le dau libertate de a alege din ce am pe stoc. Alegerea hartiei este si un proces foarte placut si cu siguranta toata lumea doreste sa lucreze cu ce hartie ii place si cand folosesc acea aleasa au grija mai mult si sa iasa mai bine modelul respectiv.


Q: Fac lectii particulare de origami?

A: Din pacate nu fac. Pentru orice atelier pregatirea lor imi ia timp si deocamdata ma concentrez mai mult dezvoltarea florilor de hartie realizate prin tehnica invatata din Japonia si din SUA.


Q: Care este pret pentru un atelier.

A: Pretul variaza in functie de nr-ul de participanti, locul de desfasurare, modele, durata atelierului. Pentru mai multe detalii va rog sa-mi transmiteti un mesaj pe email ayako@origaminatsuko.com.


Q: Ce vreau sa le transmit participantilor prin origami?

A: Origami ne ofera un zambet, o bucurie si o surpriza placuta. Dar de fapt origami nu ne ofera. Mainile noastre creeaza aceste emotii folosind origami. Emotiile pe care le simti tu prin modelarea hartiei te vor ajuta ca viata poate fi creata prin mainile tale asa cum iti doresti.


Multumesc mult pentru timpul acordat citirea blog-ului.












120 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Origamisor

bottom of page